Yönetmelik
ESKİŞEHİR BAĞIMSIZ KISA FİLM FESTİVALİ
ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI YÖNETMELİĞİ
- A) AMAÇ
Eskişehir Ulusal Bağımsız Kısa Film Festivali Ulusal Kısa Film Yarışması’nın amacı, Türkiye sinemasında nitelikli kısa filmlerinin yapımını özendirmek, ulusal kısa filmleri izleyiciye ulaştırmak, bu filmlerin sinema yazarları, festival yöneticileri, dağıtımcı kuruluşlara gösterilmesini sağlamak; bu yolla ülke sinemasının gelişimine katkıda bulunmaktır.
- B) YARIŞMA TARİHİ
Ulusal Kısa Film Yarışması, 3 – 4 Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek, Eskişehir Bağımsız Kısa Film Festivali kapsamında yapılacaktır.
- C) FESTİVAL VE YARIŞMA YÖNETİMİ
Eskişehir Bağımsız Kısa Film Festivali’nin yönetimi ve organizasyonu, Eskişehir Sinema Derneği tarafından gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda, Ulusal Kısa Film Yarışması’nın yapılması festival yönetimi yetki ve sorumluluğundadır.
- D) YARIŞMA TÜRÜ
Yarışmaya kısa metrajlı Türkiye yapımı kurmaca filmler katılabilir. Kısa tanımlamasından, süresi 20 dakikanın altında filmler anlaşılır. Jüri değerlendirmeyi, genel olarak kurmaca kısa film anlatım yetkinliğini dikkate alarak yapar.
- E) YARIŞMAYA KATILMA ŞARTLARI
1) Yarışmaya başvurular, Festival’in resmi internet sitesindeki başvuru linki üzerinden online yapılır. Ön eleme sonucu Festivale seçilen kısa film sahiplerinden katılım formunun ıslak imzalı çıktısının Festival iletişim adresine postayla veya PDF formatında eklenerek e-posta yoluyla gönderilmesi gerekmektedir. Son başvuru tarihi 28.03.2025, Cuma, saat 18.00’dir. Festivale seçilen filmlerin kamuoyuna tanıtılması amacıyla, EK-1’de yer alan bilgi ve belgelerin online başvuru esnasında gönderilmesi gerekmektedir.
2) Yarışmaya, 1 Ocak 2023’ten sonra çekilmiş kısa metrajlı kurmaca Türkiye filmleri katılabilir. “Türkiye filmi” tanımından “yönetmeni veya yapımcılarından en az biri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan film” anlaşılır.
3) Yarışmaya başvuran film bir ortak yapım ise filmin Türkiye yapımcısı, katkı paylarını içeren ortak yapım sözleşmesini ve yapımcı belgesini başvuru sırasında festival yönetimine ulaştırmakla yükümlüdür. Yerli yapımcının katılım payı en az %51 olmalıdır.
4) Yarışmaya filmin yasal sahibi veya yönetmeni başvurabilir. Filmin birden fazla yasal sahibi varsa, başvuru belgesinde diğer yasal sahiplerinin de imzası olmalı ya da başvuru belgesine ek olarak filmin diğer yasal sahiplerinin filmin yarışmaya katılması konusundaki onaylarını bildirir imzalı bir yazı eklenmelidir. Başvuru sahibi yapımcı, başvuru için tüm yetkinin kendisinde olduğunu, konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan gerekli izinlerin alındığını belgeleyebilmelidir.
5) Yarışma filmlerinin gösterim kopyalarının ve değerlendirme için gönderilen online izleme linklerindeki kopyaların İngilizce altyazılı olması zorunludur.
6) Değerlendirme için gönderilen online izleme linkinde ve gösterim kopyasında, filmin diyaloglarının bir bölümünün ya da tamamının Türkçe olmaması durumunda, Türkçe ve İngilizce altyazı olması zorunludur. Bu kurala uymayan filmler, Festival Yönetimi’nin onayı doğrultusunda değerlendirme dışı bırakılabilir.
7) Festivalde yarışan filmlerin yönetmenleri, festival yönetiminin belirlediği tarihlerde festivale davet edilir. Filmlerin yönetmenleri, Festival Yönetimi’nin belirleyeceği gösterilere, film galalarına, söyleşilere, ödül törenlerine, özel medya röportajlarına ve basın toplantılarına katılarak filmlerini temsil eder.
8) Festivalde ödül kazanan filmlerin yapımcıları/yönetmenleri, yayınladıkları basın bültenlerinde ve gazete ilanlarında ve her türlü tanıtım materyalinde Eskişehir Bağımsız Kısa Film Festivali’nden aldıkları ödülü festivalin logosuyla birlikte belirtmekle yükümlüdür.
9) T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgili birimlerince verilmiş Kayıt-Tescil Belgesi varsa başvuru belgelerine eklenir. Diğer durumlarda Sinema Yasası ve Yönetmeliklerinde belirtilen ilgili gösterim mevzuatı geçerlidir.
- F) ÖZEL KOŞULLAR
10) Başvuru belgesinde yazılı tüm bilgilerin doğruluğu, imzalayan kişiyi bağlar. Festival yönetimi başvuru formundaki bilgilerin doğruluğunu araştırmak zorunda değildir. Bu bilgiler nedeniyle doğabilecek hukuksal sorumluluk imza sahibine aittir. Festival yönetimi, başvuru sırasında paylaşılan metinlerde gerekli editoryal değişiklikleri yapma hakkına sahiptir.
11) Yarışmaya katılan filmler, festival yönetimi tarafından festival süresince Eskişehir’in kapalı ve/veya açık hava mekânlarında, ücretli ya da ücretsiz gösterilebilir. Gösterilerden elde edilen gelirler festivale aittir. Festival yönetimi tanıtım amacıyla, Eskişehir’de yarışma filmlerine özel gösterimler düzenleyebilir. Festival süresince yapılan tüm gösterimler için, yapımcıdan herhangi bir izin alınmaz. Başvuru sırasında istenen belgeler sahiplerine iade edilmez. Festival arşivinde saklanır.
12) Yarışmaya seçilen filmlerin online izleme linkleri, Festival’in anlaşacağı bir izleme platformunda, film profesyonellerinin izlemesine açılabilir. Bunun için yapımcılarından ayrıca onay alınacaktır.
13) Yarışacak filmler sanatsal yeterlilik ve yarışma yönetmeliğine uygunluk açısından değerlendirilerek Festival Yürütme Kurulu ve Danışma Kurulu tarafından belirlenir. Yarışmaya en fazla 12 film seçilecektir.
14) Yarışmaya seçilen filmler en geç 25.04.2025 Cuma günü festivalin web sitesinde açıklanır.
15) Yarışmaya seçilen filmlerin sahipleri, yarışma filmlerinin duyurulmasından sonra filmi Festival’den çekemezler.
- H) JÜRİ OLUŞUMU VE ÇALIŞMASI
16) Jüri’yi Festival Yönetimi oluşturur. Yarışmada filmi bulunan (yapımcı, yönetmen, oyuncu, vb.) ve Festival Yönetimi’nde yer alan kişiler ve bunların birinci derecede akrabaları jüri üyesi olamaz. Jüri başkanı ve/veya jüri üyeleri yasada belirtilen mücbir sebepler dışında bir gerekçe göstererek görevini bırakamaz. Jüri üyeleri yönetmelikteki tüm maddelere uymayı taahhüt eder.
17) Jüri, bu yönetmeliğin “Ödül Kategorileri”ne ait “I” maddesinde anılan tüm kategorilerdeki ödülleri belirler. Ödül alan tüm sanatçılara ‘Ödül Heykeli veya Plaket’ verilir.
18) Jüri, ödülleri birden fazla film arasında paylaştıramaz.
19) Jüri, ödül vermeme yönünde karar alamaz.
23) Jüri değerlendirmesi sonunda, eşitlik halinde başkanın oyu 2 oy sayılır.
24) Jüri, yönetmelikte yer alan ödül kategorileri dışında başka bir ödül veremez.
25) Festival yönetiminden bir temsilci, yönteme ilişkin sorunların çözümlenmesinde yardımcı olmak amacıyla oy hakkı bulunmaksızın Jüri toplantılarına katılır.
26) Jüri toplantıları sırasında salonda Jüri, festival yönetiminden bir temsilci ve ihtiyaç halinde festival yönetimi tarafından atanacak / onaylanacak çevirmen haricinde kimse bulunamaz.
27) Jüri, Festival Yönetimi’nin belirlediği film izleme programına uyar. Bu planlamaya göre, Jüri’nin karar toplantısının hangi gün ve saatte yapılacağı ve sonuçların hangi gün ve saatte Festival Yönetimi’ne teslim edileceği, Festival Yönetimi tarafından belirlenir.
28) Jüri, bütün üyelerin imzalamış olduğu gerekçeli karar tutanaklarını Festival Yönetimi’ne teslim etmekle ve sonuçları ödül töreni sonuna kadar saklı tutmakla yükümlüdür.
29) Jüri üyeleri gerek özel sohbetlerinde gerekse medyaya verdikleri röportajlarda yarışma filmlerine ilişkin yorumlarda bulunamazlar. Filmlere ilişkin görüşlerini belirtemezler.
- K) KÜLTÜREL AMAÇLI GÖSTERİMLER ve ARŞİV KOPYALARI
36) Ödül kazanan filmlerin birer gösterim kopyası festival arşivine alınır. Festival yönetimi, yapımcılarından izin almak kaydıyla, filmlerin kültürel amaçlı gösterimlerini yapabilir. Festival tanıtım filminde ve belgeselinde, söz konusu filmlerden görüntüler 1 dakikayı geçmeyecek şekilde kullanılabilir.
- L) GENEL HÜKÜMLER
37) Yarışmaya katılan tüm yapımcılar bu yönetmelikte yer alan hususları kabul etmiş sayılırlar. Yarışma filmleri kamuoyuna açıklandıktan sonra yapımcılar filmlerini yarışmadan geri çekemezler.
38) Bu Yönetmelikte belirlenmeyen diğer hususlarda karar yetkisi ve değişiklik hakkı Festival Yönetimi’ne aittir. Festival Yönetimi gerekli görülen hallerde yönetmelikte değişiklik yapabilir.
39) Bu Yönetmelik Festival Yönetimi’nin onayıyla 10.01.2025 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
40) Festival iletişim adresi:
EK 1 Online Başvuru Esnasında İstenen Belgeler
- Filmle ilgili jenerik bilgileri (künye)
- Filmin online izleme linki ve şifresi
- Filmin Türkçe ve İngilizce kısa özeti
- Filmden fotoğraflar (yüksek çözünürlükte)
- Yönetmeninin fotoğrafı (yüksek çözünürlükte), Türkçe ve İngilizce kısa biyografisi ve filmografisi
- Kısa yönetmen görüşü
- Varsa tanıtım dosyası, elektronik basın dosyası vb. diğer malzemeler
- Yüksek çözünürlüklü fragman ve web sitesinde kullanılmak üzere online fragman linki.